Η αρθρογραφία μας

30
Σεπ

Οι “Πουρνάρες” της Καρδίας

Ο ρόλος μας

Όλοι εμείς που αποτελούμε τους Εθελοντές Καρδίας, είμαστε άνθρωποι που μας αρέσει να ζούμε σε ένα καθαρό περιβάλλον. Με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για εμάς και τα νέα παιδιά πρωτίστως. Όμως έχουμε και μια αγάπη για τον τόπο που μεγαλώσαμε ή αποφασίσαμε να έρθουμε και να ζήσουμε μαζί με τις οικογένειες μας. Η Καρδία μας ενδιαφέρει, στο παρόν, για να της δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το παρελθόν της.

Η ιστορία

Μέλη των Εθελοντών Καρδίας, μέσα από συζητήσεις με παλιούς κατοίκους του χωριού, προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για το παρελθόν της Καρδίας. Η ιστορία ενός τόπου είναι η βάση του και γι’αυτό προσπαθούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία του παρελθόντος. Κείμενα, φωτογραφίες, αντικείμενα ή και απλές πληροφορίες για την ζωή των ανθρώπων που έζησαν εδώ. Μέσα από αυτές τις όμορφες ιστορίες μάθαμε για τις “Πουρνάρες” της Καρδίας. Τοπόσημα της περιοχής από τότε που μπορεί κανείς να θυμηθεί. Σημεία συνάντησης, και προσανατολισμού. Οι “Πουρνάρες” της Καρδίας είναι δέντρα που οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας τα βρήκαν εδώ, να στέκονται αγέρωχα σε διάφορα σημεία του οικισμού. Το φυτό περνιά ή πουρνάρι, ανήκει στο γένος των δρυών και αποτελείται από σχεδόν 600 είδη ανά τον κόσμο. Είναι αειθαλές δέντρο με σφαιρική κόμη και τα φύλλα του είναι πράσινα σκούρα, αγκαθωτά και γυαλιστερά. Στην Ελλάδα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα φυτά. Φυτρώνει, συνήθως σε μορφή θάμνου, μπορεί να αναπτυχθεί και ως δένδρο που μπορεί να φτάσει και τα 6 μέτρα, αλλά θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να αναπτυχθεί τόσο.

Στο σήμερα

Η Καρδία έχει 5 υπέρ αιωνόβια πουρνάρια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών η ζωή τους φτάνει τα 600-650 χρόνια. Οι Εθελοντές Καρδίας κινητοποιηθήκαμε και με τη συνδρομή του Δήμου Θέρμης επιδιώκουμε να αξιοποιήσουμε τα 3 από αυτά κηρύσσοντας τα ως διατηρητέα μνημεία της φύσης. Το θέμα είναι σε εξέλιξη στον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης και περιμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Ως Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης κηρύσσονται εκτάσεις, δημόσιες ή μη. Αυτές παρουσιάζουν παλαιοντολογικό, γεωμορφολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Ακομα συστάδες δένδρων ή δένδρα ή και σπάνια είδη φυτών που έχουν ιδιαίτερη βοτανική, φυτογεωγραφική, αισθητική και ιστορική σημασία. Στις περιοχές αυτές ισχύουν οι ίδιες απαγορεύσεις όπως και στους πυρήνες Εθνικών Δρυμών.

Το σύμβολο

Η ιστορία και η σημασία των δέντρων αυτών όπως καταλαβαίνετε δεν μας άφησε ασυγκίνητους. Σε τέτοιο βαθμό που αποφασίσαμε να δανειστούμε την μορφή της «πουρνάρας» της εκκλησίας και να την χρησιμοποιήσουμε ως το διακριτικό σήμα μας. Ως ένα μικρό δείγμα της αναγώρισής μας απέναντι στην ιστορία αυτών των δέντρων. Η φιγούρα του αποτελεί πλέον το λογότυπο των Εθελοντών Καρδίας

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...